Situació del despatx a Reus

dilluns, 15 d’abril del 2013

Benzema i la multa de 18.000 Eur

Avui faré un post una mica diferent, un petit parèntesi entre els altres escrits més “seriosos”. Parlarem d’un cas real però amb un punt d’anecdòtic.

Fa unes setmanes, els mitjans de comunicació publicaven la notícia que el jugador del Real Madrid, Karim Benzema, havia estat condemnat a vuit mesos de privació del carnet de conduir i a una multa de 18.000 Euros per un delicte contra la seguretat en el tràfic i és que el futbolista francès gairebé doblava la velocitat permesa (anava a 194,4 Km./h per la M-40 quan el màxim autoritzat és de 100 Km/h.)

Del diari Sport

Probablement molts de nosaltres, en llegir la notícia, vàrem pensar que 18.000 Euros per a ell no és res... Ara bé, i si ens caigués a nosaltres una multa així? Ens semblaria una barbaritat!... Tothom pot ser castigat amb una quantia com aquesta?

Els delictes contra la seguretat vial es troben regulats a l'article 379 i ss. del Codi Penal. Concretament, la majoria d'infraccions que, de manera genèrica, podem considerar com "imprudència temerària" i els de conducció de vehicle a motor o ciclomotor sota els efectes de drogues o begudes alcohòliques es tipifiquen a l'article 379.

Aquest article, a l'apartat 1r estableix que la conducció a velocitat superior en 60 km. en via urbana o 80 en via interurbana pot comportar una pena de presó de 3 a 6 mesos o multa de 6 a 12 mesos o treballs en benefici de la comunitat de 31 a 90 dies, però sempre amb privació del dret a conduir vehicles a motor i ciclomotors per un temps d'un a quatre anys. Amb les mateixes penes serà castigada la conducció sota els efectes de begudes alcohòliques o drogues. Sobre aquest punt en concret ja em referiré en un post més endavant.

El que convé saber és que rarament s'imposa la pena de presó, però de la multa i privació del permís o del dret a conduir no se'n lliura ningú (sempre que hi hagi condemna, és clar).

A més el Judici Ràpid (al que també ens referirem en altres escrits) i que és el que correspon en aquests casos, estableix que la conformitat amb els fets per part del conductor comportarà una reducció d'un terç de la condemna. Exemple pràctic: És molt habitual que els Fiscals sol·licitin una pena de privació del dret a conduir d'un any que, amb la conformitat, quedarà reduïda a vuit mesos (com veiem en aquest cas d'en Benzema) I la multa (aplicant el grau mínim) pot passar de sis a quatre mesos.

I què significa una "multa de quatre mesos"? Doncs bé, que per cada dia de multa s'aplica una quota en Euros i aquesta quota estarà determinada en funció als ingressos que acrediti el responsable dels fets. Un cas habitual és aplicar una multa de 2 Euros per dia; per tant, 4 mesos de multa serien 240 Euros. Aquesta seria una multa que podríem considerar mínima. (També s'ha de saber que és possible sol·licitar el pagament fraccionat de la multa)

Així doncs, en el cas d'en Benzema està ben clar que s'han tingut en compte els seus ingresos i que, a la majoria de nosaltres, en un cas similar, mai se'ns aplicaria una sanció pecuniària d'aquesta quantia. De totes maneres, el que hem de fer és ser responsables quan tenim el volant a les mans.

Josep Lluís Rodríguez Nouvilas
Advocat
Reus

3 comentaris:

Ramon ha dit...

Desconeixia que en casos com aquest la multa fos proporcional als ingressos del multat. Crec que així tindria que ser sempre. Vull dir també en els casos de multa que no va aparellada a judici.
Una multa de trànsit de 300 euros pot representar per alguns gairebé la meitat del seu sou mensual i per altres el que guanyen en un dia. La infracció es la mateixa per ambdós, per el càstig que reben és absolutament diferent.
Avui dia, que la informàtica permet als poder públics coneixer en un moment els ingressos de tothom (menys els dels que no els declaren, es clar), potser aniria sent hora de fer mes justes aquestes coses, no creus?

Mireia ha dit...

Mira, aquestq proporcionalitat no la coneixia. La trobo justa.

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

RAMON: Tens tota la raó. No hi ha un motiu perquè no es pogués aplicar això també a les sancions administratives. ara evidentment suposaria més feina. El que passa és que en l'àmbit penal és l'acusat és qui ha d'acreditar els seus ingressos o la seva situació: pensionista, parat, estudiant, etc. Si no tot queda a criteri del jutge, i al que demanin les parts (la defensa sempre demana multes mínimes i les acusacions particulars multes molt més altes)

MIREIA: Gràcies pel teu comentari. Doncs ha ho saps, et remeto també a la comentari que li faig al Ramon.