Situació del despatx a Reus

dijous, 7 de març del 2013

Les "denúncies" civils no existeixen

Fa uns dies, escoltant les notícies per la ràdio, vaig sentir la següent errada: Deien que "La Sra. AAA", s’estava plantejant fer una denúncia penal contra la empresa BBB, a més de la denúncia civil que ja havia interposat la setmana anterior"

El locutor utilitzava la mateixa paraula: “Denúncia”, tant per parlar d'una acció civil, com d'una penal i això és una greu confusió de terminologia legal perquè les denuncies no existeixen a l’àmbit civil.

Perquè ens entenguem, seria com si en la retransmissió d'un partit de bàsquet es digués que a Navarro li han fet un “penal” o en un partit de futbol es reclamés una “personal en atac”. Cada expressió és pròpia d'un àmbit concret i, en el món del Dret, també és així.

A l'esfera del Dret Civil parlarem sempre de demandes.
Al camp del Dret Penal ens referirem a denúncies o querelles.

I ara explicaré molt breument la diferència entre àmbit civil (i, per extensió, el mateix vocabulari s'aplica al Dret mercantil, laboral) i àmbit penal i així, en el proper post, ja podré aclarir ben bé què és una demanda què és una denúncia i què és una querella.


Per dir-ho de manera fàcil, i donant tan sols una primera pinzellada, el Dret Penal és el que fa referència a delictes i faltes. I què són delictes i faltes? Doncs les infraccions previstes en la Llei (el Codi Penal). No existeixen més delictes i més faltes que els que estan específicament previstos en la Llei penal. Ningú pot ser acusat, ni jutjat ni condemnat per alguna acció u omissió que no estigui prevista a la Llei com a delicte o falta.

En canvi el Dret civil és el que regula les relacions entre persones ja sigui pel que respecta a contractes (compra-vendes, lloguers...), dret de família (matrimoni), successions (testaments...) responsabilitat civil (que ja n'hem parlat una mica), etc.


Tot això és molt, molt bàsic. És el més elemental per poder distingir què és "civil" i què és "penal", però es pot aprofundir molt i, en posteriors escrits, ja ho anirem fent.

Josep Lluís Rodríguez Nouvilas
Advocat
Reus

5 comentaris:

Elfreelang ha dit...

molt entenedor i ben explicat!

Ramon ha dit...

El que sentim anomenar com "querella" o "querella criminal", és el mateix que la denúncia penal o no?. En qualsevol cas, he sentit que afregir la paraula "criminal" a la de "querella" és innecesarti, perquè les "querelles" sempre es refereixen a l'àmbit penal. És cert?.

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

ELFREELANG, T'agraeixo molt que passis per aquí, els vostres comentaris m'ajuden. Ja saps, si no entens alguna cosa, tu pregunta.

RAMON, Gràcies de nou per seguir passant. Les teves preguntes em donen pas a nous posts i això em va molt bé perquè m'orienta en saber què interessa més però, per respondre ja aquí, et diré que "denúncia" i "querella" no són el mateix, però sí que ambdues són penals.
En canvi, sí que és el mateix "querella" i "querella criminal". Hi ha gent que s'espanta molt quan sent la paraula, quan sent parlar de "responsabilitat criminal" però, en realitat, criminal i penal són sinònims en aquest cas.

Vero ha dit...

trobo molt interessant tot el que ens expliques, molt be explicat per als que no tenim ni idea d'aquests temes. gràcies!!

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

Hola Vero! Una sorpresa molt agradable trobar-te per aquí. Gràcies per passar!