Situació del despatx a Reus

dilluns, 25 de febrer del 2013

Primers passos

La circulació de vehicles a motor és, avui en dia, una font molt gran de conflictes que poden tenir, fins i tot, conseqüències judicials. Quan hem intervingut en un accident de circulació (en el que podem tenir la condició de “causants” o de “perjudicats”) ens hem de preguntar què és el primer que hem de fer.

Si el nostre vehicle està, com és de suposar, degudament assegurat, disposarem d'un formulari conegut com a “Declaració d'accident” (DAA). Aquest document pot tenir efectes pel que fa a la responsabilitat que es derivi del sinistre i, per tant, caldrà que estigui el més completament i correcta subscrit pels conductors dels vehicles implicats. Cada formulari està dissenyat per a dos vehicles. Si en un accident hi ha més vehicles implicats es pot utilitzar més d'un formulari.

Pel moment, el que cal saber és que és necessari emplenar correctament les dades generals (Data i hora, lloc de l’accident: localitat, carrer) i les reservades per cada un dels vehicles (Nom del conductor, DNI, adreça; matrícula, marca i model del vehicle; nom de l’asseguradora, número de pòlissa, nom del propietari prenedor de l’assegurança) En les caselles centrals de la declaració caldrà marcar amb una “X” circumstàncies com la posició del vehicle, maniobra que estava efectuant, etc. També apareix un espai reservat per dibuixar un croquis que pugui aclarir encara més la forma en que s’ha produït el sinistre. Existeix també un apartat reservat per consignar qualsevol tipus de circumstàncies que pugui ajudar a determinar les causes de l’accident i, finalment, les signatures dels conductors.


Aquest document l’omplen els mateixos conductors però, en algunes ocasions, poden haver-los ajudat els Mossos d'Esquadra, Policia Local, etc. Tot i que, per la validesa d'aquest document, no cal la presència de cap força policial.

Cal tenir en compte que una declaració amistosa d'accident pot simplificar la resolució d'un sinistre en el que haguem intervingut, ja que pot comportar una agilització dels tràmits entre les respectives asseguradores.

Altres aspectes, com poden ser els atestats que es pugui realitzar arran d'un accident de circulació, les diferents conseqüències que es poden produir si existeixen danys personals o tan sols materials, etc. els anirem tractant en successius articles.

Josep Lluís Rodríguez Nouvilas
Advocat
Reus

2 comentaris:

Ramon ha dit...

Quan a l'hora d'omplir la declaració amistosa, els dos conductors no es posen d'acord i no es pot arribar a la firma del document, que és el que s'ha de fer?.
Gràcies per endavant!.

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

Moltes gràcies, Ramon, pel teu seguiment i ànims. Al proper post, la resposta a la teva pregunta ;-)