Situació del despatx a Reus

dimecres, 8 de maig del 2013

Què em toca cobrar? (II)

Continuant amb el post anterior (en el que ja es varen indicar quines eren les quantitats per dies d’incapacitat temporal) els barems estableixen també altres quantitats pel que fa a casos de mort, incapacitats parcials, totals o absolutes, grans invàlids, ajuts per adequació de la vivenda d’un incapacitat, perjudicis morals als familiars, etc.

Des de l’any 1995, la llei estableix unes puntuacions per a cada tipus d’incapacitat permanent, és a dir, per les seqüeles. Normalment s’estableix un mínim i un màxim per a cada tipus de lesió.


Per exemple, és molt habitual que d’un accident de circulació se’n derivi una cervicàlgia, si aquesta és lleu la puntuació va d’un a cinc punts. (Els punts exactes dependran de si es considera de grau mínim, mitjà o màxim dins de la seva consideració com a lleu). A més, aquest tipus de lesió pot comportar uns seixanta dies d’incapacitat total per la feina o vida habitual de la persona.

Quina indemnització li correspondrà al lesionat de l'exemple?

- Pel que fa als dies d’incapacitat hauríem de multiplicar els 60 dies pels 58,24 Eur/dia (segons el barem de 2013 que vàrem posar al post anterior)

- Pel que fa a les seqüeles, a la mateixa resolució es publica el valor en Eur. que, per cada punt de seqüela, tindrà el perjudicat segons la seva edat. Suposant que, pel metge forense, o per altres mitjans, s’estableixi que la seqüela és de grau mig (per exemple, dos punts) i que el lesionat tingui 25 anys, el valor per cada punt és de 809,25 Eur.

És a dir, que el valor del punt no és sempre igual,  és més alt quan més jove és el lesionat i quant més alt sigui el número total de punts a valorar.

Així doncs, el mateix cas que hem vist però, en una persona de 58 anys, pel que fa a la indemnització per dies de baixa no hi hauria variació però sí pel que fa al valor per cada punt de seqüela que seria de 684,67 Eur.

Però si  la persona de 25 anys, a més de la cervicàlgia, tingués altres seqüeles que suposessin, per exemple, una valoració de 13 punts, el valor per punt seria de 1.024,15 Eur.

Mentre que pel subjecte de 58 anys, en cas de seqüeles per 13 punts el valor per punt seria de 787,51 Eur.

Us deixo còpia del barem per si voleu calcular alguns exemples.


En propers posts anirem explicant altres casos i exemples, per exemple les indemnitzacions per mort.

Josep Lluís Rodríguez Nouvilas
Advocat
Reus

5 comentaris:

Elfreelang ha dit...

Molt aclaridor però espero no haver de fer-ho servir....gràcies per la tasca divulgadora Josep lluís !!!

jo rai! ha dit...

A mi m'agradaria saber si existeix alguna taula o barem similar per a cas d'accidents que no siguin de circulació. Posem per cas que et caigui un test des d'un balcó, o una teula al cap des d'unes obres, o caiguis en algun tipus de rasa o forat, o t'exploti una ampolla a la cara al supermercar...
Diria que quan sentim "accident" immediatament veiem el cotxe, potser m'equivoco?

Gràcies.

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

JO RAI: Gràcies pel teu comentari. Doncs sí, aquests barems i aquestes quantitats també són d'aplicació quan es tracti d'establir indemnitzacions pel que fa a la responsabilitat civil derivada de culpa o negligència ( no tan sols per accidents de circulació) com els exemples que tu indiques i d'altres com accidents de treball, responsabilitat patrimonial de l'administració, etc.

jo rai! ha dit...

Mira doncs, moltes gràcies!
M'agrada saber-ho tot i que em temo que ja no em servirà per a accidents passats. Mai no se sap si et pot caure un dia alguna cornisa anant pel carrer.
Molt amable, de veres.

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

Gràcies a tu, les vostres preguntes i comentaris ajuden a anar formant el contingut del blog